Ryhävalaat ovat Dominikaanisen tasavallan valaiden katselun vetonaula

b_100_150_16777215_00_images_Matkailu_dominican_rep_1.jpgVuoden alkupuolella tuhannet ryhävalaat kerääntyvät Samanán lahdelle Dominikaanisen tasavallan koillisrannikolle. Näiden isokokoisten merinisäkkäiden parittelu houkuttelee alueelle myös tuhansia matkailijoita ympäri maailmaa. Valaiden katselusesonki on juuri nyt parhaimmillaan.

Dominican Republic Tourist Office

Yli 50 000 matkailijaa tekee puolen tunnin veneajelun nähdäkseen upeat ryhävalaat, jotka viihtyvät Dominikaanisen tasavallan lämpimissä vesissä yleensä tammikuun alustan maaliskuun loppuun saakka.

Valaita voi tarkkailla myös uudesta observatoriosta, joka on Samanán kaupungin lähellä. Valaiden katselusesonki aiheuttaa valtavan innostuksen niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa.

Samanán lahti tunnetaan Karibialla ryhävalaiden kotiseutuna. Nämä suuret merinisäkkäät matkaavat lämpimiin vesiin vuotuisiin parittelurituaaleihin Dominikaanisen tasavallan pohjoisrannikolta.

Dominikaanisen tasavallan vesillä sijaitsee myös Silvermatalikko. Matalikon elintärkeä merkitys ryhävalaille tunnustettiin vuonna 1986, jolloin sinne perustettiin Silver Bank Sanctuary -suojelualue merinisäkkäille. Kymmenen vuotta perustamisensa jälkeen suojelualuetta laajennettiin ja se sai nykyisen nimensä Santuario de Mamíferos Marinos, merinisäkkäiden suojelualue.

Suojelualueen tarkat määräykset rajoittavat Silvermatalikolla vierailevien määrän 54 vierailijaan viikossa ja noin 500 vierailijaan koko kauden aikana. Pieni vierailijamäärä suojelee valaita häiriöiltä, liiallisilta ihmiskontakteilta ja tungokselta.

Dominikaanisen tasavallan ympäristöministeriö perii merinisäkkäiden katselusta maksun ja on vastuussa valaiden hyvinvoinnista koko sen ajan, kun ne ovat Dominikaanisen tasavallan vesillä. Pakollinen ohjesääntö sääntelee veneyrityksiä, jotka vievät vierailijoita katsomaan valaita.

Myös Puerto Platasta tehdään retkiä Silvermatalikolle ja Punta Balandrassa, matkalla Samanán kaupungista Las Galerasiin, on näköalapaikka, josta voi katsella valaita. Valaiden mielenkiintoiseen elämään voi tutustua myös pienessä Samanássa olevassa museossa, Museo de las Ballenasissa.

b_100_117_16777215_00_images_Matkailu_dominican_rep_2.jpgSamanán kaupunki, joka sijaitsee kahden tunnin ajomatkan päässä Dominikaanisen tasavallan pääkaupungista Santo Domingosta, on samanaikaisesti kosmopoliitti kaupunkikohde ja koskematon luontokohde – villi ja vehreä. Siellä voi kokea merenpoukamia, lahtia, vesiputouksia, vuoria ja kunnioitusta herättäviä maisemia. Valaiden katselun lisäksi Samaná tunnetaan upeista rannoista ja luontovaelluksista.

b_100_150_16777215_00_images_Matkailu_dominican_rep_3.jpgSamanán alue on vuoristoista niemimaata, jolle leiman antaa läheisyys ympäröivään Atlantin valtamereen. Alue tunnetaan rehevästä trooppisesta kasvillisuudesta, vuoristosta ja koskemattomista rannoista, jotka ovat tuhansien kookospalmujen peittämiä.

Dominikaaninen tasavalta on ympäristövastuullinen maa, jossa on tällä hetkellä 16 kansallispuistoa ja 67 suojelualuetta. Dominikaaninen tasavalta on valkoisten hiekkarantojen, tiheiden metsien ja korkeiden vuoristojen maa. Maan rikas kasvillisuus ja eläimistö houkuttelevat ympäristötietoisia matkailijoita.

standrews_oc.png

hcw16.jpg
iksv_16.jpg

rydercup16.jpg

pga_cs_ws.png
danhotels.png